مراسم افتتاحیه اولین همایش ملّی الگوی حکمرانی تمدنی علم و فناوری با حضور چهرههای برجسته سیاسی و علمی، روسای دانشگاه های استان قزوین و جمعی از استادان و دانشجويان علاقمند، صبح روز دوشنبه ۵ آذرماه ۱۴۰۳ در دانشگاه بینالمللی امام خمین(ره) برگزار گردید.
محورهای اصلی این همایش نیز عصر امروز با موضوعات «حکمرانی علم و فناوری در مقام نظر» و «حکمرانی علم و فناوری در مقام عمل» در دو پنل تخصصی با حضور پژوهشگران و نویسندگان مقالات منتخب مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.
در بخش «حکمرانی علم و فناوری در مقام نظر»، موضوعاتی چون حکمرانی علم و فناوری در اندیشه امامین انقلاب اسلامی، مکاتب و فلسفه علم و فناوری در جمهوری اسلامی ایران، نظریه پیشرفت علمی جمهوری اسلامی و جایگاه آن در رویکرد تمدنی، نظام مسائل حکمرانی علم و فناوری در جمهوری اسلامی ایران، آیندهپژوهی علم و فناوری با رویکرد تمدنی، نظریه و الگوی سیاستگذاری علم و فناوری، نظریه و الگوی تنظیمگری علم و فناوری، مطالعه تطبیقی حکمرانی علم و فناوری در دنیا،حکمرانی با شاخصها (تحلیل و بررسی شاخصهای علمسنجی)، نگاشت نهادی مطلوب در حکمرانی عمل و فناوری جمهوری اسلامی، تحول در حکمرانی علم و فناوری در گام دوم شورای عالی انقلاب فرهنگی و حکمرانی استانی علم و فناوری و برش استانی نقشه جامع علمی کشور مورد توجه قرار پژوهشگران گرفته بود.
در محور «حکمرانی علم و فناوری در مقام عمل» نیز موضوعات نقشه جامع علمی کشور، سند دانشبنیان امنیت غذایی، سیاستهای آمایش آموزش عالی، سند راهبردی کشور در امور نخبگان، سند ملی هوش مصنوعی، سند جامع روابط بینالملل علمی، سیاستهای اجرایی مالکیت صنعتی، بنیاد ملی علم؛ پایگاه استنادی جهان اسلام، صندوق شورای عالی عتف؛ بنیاد ملی نخبگان، جایزه علمی فناوری مصطفی، اساسنامههای جهاد دانشگاهی و دانشگاههای آزاد، تربیت مدرس، شاهد و عدالت، تحلیل و بررسی سایر مصوبات کلان ستاد علم و فناوری و چالشهای ساختاری در حکمرانی علم و فناوری بهعنوان موضوعات محوری مقالات نویسندگان مقالات برتر بود که مورد بررسی و نقد قرار گرفت.
دبیر علمی این همایش گفت: پیش از این ده نشست تخصصی با استفاده از ظرفیت های همه مرکز علمی و دانشگاهی استان برگزار شد که خروجی آن می تواند در تدوین سند و نقشه جامع علمی کشور در 40 سال دوم موثر باشد.
شیروانی افزود: همچین در رابطه با محور و موضوعات همایش 20 مقاله علمی در حوزه نظری و عملی به دبیرخانه این همایش ارسال شد که پس از داوری و اصلاحات، 14 مقاله در زمینه های مختلف پذیرفته شد.
وی گفت: از 14 مقاله پذیرفته شده ده مقاله برتر در همایش امروز ارائه شد که خروجی این مقاله ها و نشست های تخصصی بصورت جامع و یکپارچه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال خواهد شد.
دبیر علمی این همایش ادامه داد: استفاده از هوش مصنوعی در پزشکی، نقد وتحلیل سند ملی هوش مصنوعی ایران با نیاز های نسل جوان، کاربرد هوش مصنوعی در صنایع خلاق ایران، تبین نقش و جایگاه پیشران های اخلاقی- فلسفی موثربرحکمرانی علم وفناوری در ورزش، بررسی عموامل موثر بر توسعه علم وفناوری در ورزش ایران و آسیبل شناسی نظام حکمرانی علم وفناوری ایران در حوزه بین المللی از محورهای این همایش بود.
شیروانی از لزوم تبیین و بسط حکمرانی علم و فناوری بر محور استراتژی توسعه درونزا و اقتصاداجتماعی، پلیس، امنیت و فناوری های نوین در الگوی حکمرانی، رویکرد آینده پژوهانه به تحلیل روندهای نوظهور در علم وفناوری و تاثیرات آن بر تمدن های آینده وشناسایی عوامل و پیشرانهای پیشرفت علمی کشور در افق 1404 را از دیگر موضوعات این همایش برشمرد.